Tegenwoordig lijkt het erop dat iedereen gek is geworden op koffie. De aanhoudende populariteit van koffie is te zien aan de miljoenen pendelaars die een piepschuim koffiekopje aan hun handen lijken te hebben geplakt. Het lijkt dus een veilige gok te zijn dat het openen van uw eigen coffeeshop een onderneming is waarmee u gegarandeerd geld kunt verdienen. Maar wacht…

Maar voordat u uw koffiezetapparaat ophaalt en een huurovereenkomst sluit voor een schilderachtig hoekwinkeltje, wilt u misschien even de tijd nemen om na te denken over wat er echt nodig is om een succesvolle coffeeshop te beginnen.

De eerste vereiste voor een potentiële coffeeshopeigenaar is natuurlijk passie voor koffie. Zeker, elke top afgestudeerde van een business school die meer passie heeft voor zaken dan voor koffie kan een coffeeshop opzetten, maar het is vaak de persoonlijke benadering van een koffiefanaat die het verschil kan maken bij klanten.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat een coffeeshop in de buurt niet alleen op passie draait. Het lijkt erop dat een beste winkeleigenaar iemand is die zowel gepassioneerd is door koffie als een flinke dosis zakelijk inzicht. Een cruciale stap, voordat u begint, is het hebben van een solide en goed doordacht businessplan.

Met een plan kunt u de winstgevendheid van uw bedrijf voor u en uw investeerder duidelijk in kaart brengen. Ook wordt uitgelegd waarom je een eigen winkel wilt hebben en waar je heen wilt. Uw plan helpt ook bij het identificeren van uw mogelijke markt en hun behoeften. Een goed businessplan moet uiterst grondig zijn. Vergeet niet dat u mogelijk financiële hulp nodig heeft om inventaris, apparatuur en marketing te financieren. En als u de bank niet kunt overtuigen waarom u een lening nodig heeft en hoe u deze gaat betalen, zal uw coffeeshopbedrijf vanaf het begin toast zijn.

Zodra uw businessplan is voltooid, moet u van strategische en financiële kwesties overgaan op functionele esthetische overwegingen. Wat ga je met al dat geld doen als je geen idee hebt hoe een coffeeshop eruit moet zien? Een coffeeshop kan niet zomaar elke plaats of kamer zijn. Op dit moment is het een goed idee om de hulp in te schakelen van een architect of iemand met restaurantontwerp in uw team. Zonder zo’n expert aan uw zijde, moet u misschien zelf de fysieke plaatsing van uw meubels en apparatuur bestuderen en bedenken. U moet rekening houden met zaken als de plaatsing van de toonbank, de afmetingen en de toewijzing van de ruimte voor uw apparatuur. Het kan helpen om wat onderzoek te doen en succesvolle koffie te observeren.

De volgende stap na het veiligstellen van het financiële en fysieke aspect van uw coffeeshopbedrijf, is uw verlangen naar koffie “een tandje hoger” te zetten. Wees geen afwezige eigenaar. Duik diep in de details van alles over koffie. Als huiskenner moet je niet alleen van de smaak van koffie houden; je moet ook een expert zijn in koffiebonen, brandrecepten en unieke koffieproducten. Uw ijver zal afstralen op uw medewerkers en zal massaal klanten aantrekken.

De weg naar de opening en het succes van uw coffeeshop is geen gemakkelijke. Met een zorgvuldige planning, een ‘can-do’-houding en vooral – je passie, kan de weg naar succes plezierig en voorspoedig zijn.