Elektrische fietsen – ook wel e-bikes genoemd – zijn momenteel helemaal in. E-bikes zijn een ideale optie voor fietsers die een beetje hulp willen bij bergbeklimmingen en voor pendelaars die op zoek zijn naar een zuinig, zweetvrij vervoermiddel. De laatste tijd zie ik nieuwsgierige voorbijgangers bij de fietsenwinkel stoppen om deze schoonheden te bekijken. Dus hoe werken elektrische fietsen precies?

Hoe werken elektrische fietsen?

Ten eerste gebruiken 5x e-bike bestellen een oplaadbare batterij die een kleine elektrische motor aandrijft om wat “go” te bieden wanneer je het nodig hebt. Sommige modellen hebben een trapsensor die afhankelijk van de geleverde inspanning bepaalt hoeveel hulp je nodig hebt. Andere typen hebben een motorachtige gashendel op het stuur waarmee je kunt beslissen hoeveel kracht je wilt gebruiken.

Dit is allemaal fantastisch als u van plan bent af en toe wat boodschappen de heuvel op te dragen of op uw bestemming moet aankomen zonder doordrenkt te zijn van het zweet!

Omdat e-bikes in feite fietsen zijn, zijn ze beperkt tot een topsnelheid van 24 km/u met draaiende motor en een gemiddeld vermogen van 200W.

Hier zijn enkele factoren waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw elektrische fiets.

Gewicht elektrische fiets

De motor, het frame en de accu zijn de zwaarste onderdelen van een elektrische fiets. Goedkopere e-bikes hebben vaak zwaardere motoren en accu’s. Dit is misschien goed voor kleinere Chinese forensen die ongeveer 50-60 kg wegen, maar niet zo geweldig voor de gemiddelde westerse volwassene van 70-90 kg. Immers, hoe zwaarder de elektrische fiets, hoe moeilijker het is om zonder hulp te trappen.

Elektrische Fiets Motoren

Het motorvermogen bepaalt hoe snel de fiets gaat. De snelheid is afhankelijk van het gewicht van de berijder en de wielmaat. Dit laatste is een factor, aangezien dezelfde motor die aan een 20″-wiel is bevestigd, sneller moet draaien wanneer deze aan een 24″-wiel is bevestigd om dezelfde snelheid te bereiken.

Batterijen voor elektrische fietsen

De accu levert stroom aan de elektromotor. Het bereik van een volledig opgeladen gemiddelde batterij ligt normaal tussen 12 en 30 mijl bij rustig trappen, waarbij de werkelijke afstand varieert afhankelijk van het gewicht en de grootte van de berijder en het terrein waarop wordt gereden. Glad, droog wegdek geeft bijvoorbeeld een veel groter bereik dan nat gras of los vuil.